Lot 4
|
Online Only Fine Art, Books & Prints | 2 November 2020
update-catalogue
Verkocht
Louise Hoyer van Brakel (1805-1871)

Boeket in vaas staand op een marmeren plint

gesigneerd en gedateerd 'L. Hoyer van Brakel. 1843' (rechtsonder)

olieverf op paneel, 30,5x27 cm (met lijst: 38x35 cm)

Conditie: Oppervlaktevuil en vergeelde vernis. Rechtsboven verticale barst in het paneel.

Louize Aletta Hoyer van Brakel (Rotterdam 1805 – Brunswijk, Duitsland 1871) kwam uit een deftige Rotterdamse familie. Haar vader was lid van de Rotterdamse firma Tomputte, Hoyer van Brakel en Co. Vermoedelijk beoefende Hoyer van Brakel de schilderkunst in eerste instantie als hobby, later maakte zij haar beroep van. Zij kreeg les van de portret- en historieschilder Jacobus Everhardus Josephus van den Berg, de stillevenschilderes Eline Robin en de historieschilder Cornelis Groenendael. Louise exposeerde ze tussen 1838 en 1841 enkele schilderijen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag op de nationale tentoonstellingen van Levende Meesters.

Rond 1836 vatte Hoyer van Brakel het plan op om teken- en schilderlessen te geven. Zij vroeg het Rotterdamse tekengenootschap Hierdoor tot Hooger toestemming om in een van hun zalen een atelier voor dames te mogen oprichten. Het bestuur gaf haar de beschikking over een zaal op tijdstippen dat deze niet door het genootschap werd gebruikt. Het ging kennelijk zo goed met dit atelier dat Hoyer van Brakel in 1837 om een tweede zaal in een andere locatie van het genootschap vroeg. Ook deze aanvraag werd gehonoreerd. Als dank bood zij het genootschap een bloemstilleven aan. In 1841 richtte Hoyer van Brakel een soortgelijk atelier op in de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waarbij het bestuur het gebruik van enige ‘pleister fragmenten’ toestond: gipsen afgietsels van Griekse beelden ten behoeve van lessen in anatomie en figuurtekenen.

In haar atelier gaf Hoyer van Brakel les aan jonge vrouwen in een tijd waarin de opleidingsmogelijkheden aan tekeninstituten voor hen gering waren. Helaas is niet bekend welke en hoeveel vrouwen van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, maar het feit dat Hoyer van Brakel in Rotterdam en in Den Haag lesgaf, doet vermoeden dat de vraag aanzienlijk was. Zij moet deze lessen tot ongeveer 1843 hebben gegeven.

Rond 1844 vertrok Hoyer van Brakel naar Londen, waar ze dat jaar enige stillevens exposeerde bij de Royal Academy of Arts en The British Institution. Hierna tasten we over deze kunstenares in het duister. Getuige een familieadvertentie stierf Louize Aletta Hoyer van Brakel in 1871 in Brunswijk, 66 jaar oud. (bron: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon)

€ 800,00
€ 1.200,00
€ 500,00

Hamerprijs: € 500

outbid-warning
Overboden