Lot 4535
|
Voorjaarsveiling 2014
update-catalogue
François Morellet (1926)

Sphère-trames, gemerkt 'Morellet 12/50'

Diameter 75 cm

Morellet (1926) begon zijn artistieke carrière in 1948 als autodidact. Zijn werk werd beïnvloed door zijn voorbeeld Piet Mondriaan en door de schilder Pierre Dmitrienko (Nouvelle École de Paris). Reeds in 1950 noemde hij zichzelf een abstracte schilder en omstreeks die tijd had hij al een eerste expositie bij Galerie Creuze in Parijs. Eind 1950 raakte hij in Brazilië bevriend met Almir da Silva Mavignier die hem in 1952 contact bracht met Ellsworth Kelly. Later in 1958 ontmoette hij Vasarely. Uit deze periode stamt zijn eerste ‘sphère trame’. In de jaren zestig ging hij met kunstenaars als Francisco Sobrino, Horacio Garcia Rossi, Julio Le Parc, Yvaral en Joël Stein experimenteren met kinetische kunst binnen de kunstenaarsgroepering Groupe de Recherche d'Art Visuel (GRAV), die op wiskundige wijze de mogelijkheden van beeldende kunst experimenteel wilde onderzoeken. Hij participeerde ook in de internationale beweging Nouvelle Tendance. In 1963 begon Morellet lichtobjecten te creëren met behulp van neonbuizen naar het voorbeeld van de Amerikaan Dan Flavin. Vanaf het einde der jaren zestig ging Morellet zich bezighouden met kunst in relatie tot de architectuur en kunst in de openbare ruimte. Voorbeelden van deze projecten zijn: het Centre Culturel in Compiègne, de wijk La Défense in Parijs en bijdrages aan het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Morellet leeft nog steeds in Cholet.

Het werk van Morellet wordt gerekend tot de geometrische abstractie en het past bij het minimalisme van Donald Judd, Ellsworth Kelly, Sol LeWitt en Frank Stella. Tegelijkertijd is er verwantschap te constateren met het dadaïsme.

Bronnen: Website 'François Morellet' door Marie Lamouret en Wikipedia

Herkomst: Particuliere verzameling, voorheen collectie van de kunstschilder Ad de Keyzer, die het werk in 1962 rechtstreeks van de kunstenaar kocht.

€ 50.000,00
€ 50.000,00

Startbod: € 50.000

outbid-warning
Overboden